Majstrovstvá SR a ČR juniorov/junioriek Jevíčko (ČR)

V závere júna sa, tradične, takmer vo všetkých krajinách severnej pologule konajú cyklistické národné majstrovstvá. Inak tomu nebolo ani tento rok v rámci spoločných majstrovstiev SR a ČR, ktoré sa konali od štvrtku 19.6. do nedele 23.6.2024 a boli určené juniorským a seniorským kategóriám.

Ako prvé boli vo štvrtok na programe časovky. Ráno o 9:00 hod sa vydala na trať prvá juniorka a to naša Stanislava Sikelová. Po rôznych zdravotných problémoch mohla len prekvapiť. Napokon však nazbierala relatívne vysokú časovú stratu a skončila na 6. mieste. Následne sme však už čakali omnoho lepšie výsledky od našich juniorov. Ako posledný z našich štartoval náš aktuálne najlepší „časovkár“ Lukáš Panáček, ktorý si celkom dobre poradil s dĺžkou trate a správne rozložil sily. V cieli si pripísal stratu 1 min na víťaza, ale aj to pre neho znamenalo výbornú 2. priečku a teda vďaka nemu sme už po prvom dni mali na našom konte jedno striebro.

V piatok bolo od pretekania voľno a deň sme využili na tréning na okruhu, kde sa v sobotu už naostro bojovalo o tituly. V sobotu ráno sa ako prvé vydali do boja ženy a juniorky, kde nás opäť reprezentovala Stanislava Sikelová. Na štart sa postavila medzi ženami aj naša odchovankyňa Terézia Ciriaková v drese kontinentálneho tímu UCI World Cycling Center so sídlom vo Švajčiarsku. Stanka na nešťastie po malej kolízii stratila kontakt so zbytkom pelotónu a aj keď sa tam ešte na okamih dokázala vrátiť stálo ju to veľa síl a napokon preteky nedokončila. Terézia Ciriaková vybojovala medzi ženami opäť aspoň striebornú medailu.

Popoludní po pretekoch žien a junioriek sa pustili do boja o majstrovské tituly aj naši juniori. V tomto prípade bol pelotón omnoho väčší a na programe mali 5 okruhov s celkovou dĺžkou 127km. V skupine ktorá bojovala o medaily zostali do samotného záveru z našich juniorov len Roman Vaľo a Lukáš Panáček. V špurtérskom finiši mal väčšie šance Roman Vaľo avšak musel zabrzdiť kvôli pádu v poslednej zákrute a tak mohol zabojovať už len Lukáš, ktorý napokon získal nepopulárne 4. miesto.

Po tom čo Ciriaková prehrala boj o titul s olympioničkou Norou Jenčušovou sa podobný scenár zopakoval aj v nedeľných pretekoch elitnej kategórie mužov. Náš odchovanec Martin Svrček prehral súboj o titul s olympionikom Lukášom Kubišom. Martin Svrček zostal v závere pretekov v skupine s Kubišom a snažil sa na neho vyvíjať tlak. Ani v poslednom kopci sa mu ho však nepodarilo utrhnúť a špurte mal už potom dosť malú šancu. Nakoniec Martin v závere pri riskantnom prejazde zákruty v meste spadol a tak nabral malú stratu. Martin to mal ťažké, lebo jeho českí tímoví spolujazdci sa do boja o titul prakticky nezapojili. Naopak Lukáš mal plnú podporu od svojho českého tímu. Z ďalších našich odchovancov, obhajca titulu Matúš Štoček zatiaľ márne hľadá minuloročnú formu a Jakub Galovič si plnil tímové úlohy.

Odkaz do fotogalérie k pretekom